perjantai 26. lokakuuta 2012

Paljastavat kuntotestit

Viime viikonloppuna meillä oli koulussa kuntotestauspäivä. Perehdyimme terveyskunnon testaamiseen, ensin teoriassa ja sitten käytännössä itse kokeilemalla. Terveyskuntoon kuuluu useita eri osa-alueita: hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto, lihaskestävyys ja -voima, kehon koostumus, liikkuvuus ja ketteryys, luuston kunto ja ns. metabolinen kunto, kuten veren rasva-arvot, insuliiniherkkyys ym.

Testipäivänä testattiin mm. hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Jalkaongelman vuoksi en pystynyt täysipainoisesti osallistumaan UKK-kävelytestiin ja pyöräergometritestiin. Jälkimmäinen tosin suoritettiin muutenkin pareittain tai pienryhmissä, kaikki eivät päässeet polkemaan pyörää rajallisen aikataulun vuoksi.

Muut testit pystyin tekemään hyvin, tässä joitakin tuloksia. Arvosana perustuu vertailutaulukon lukuihin omassa ikäryhmässä.
  • kyykyt 51 toistoa / 60 s = erinomainen
  • punnerrukset 26 toistoa / 60 s = kiitettävä
  • istumaannousut (vatsalihakset) 25 toistoa / 60 s = hyvä
  • selkälihakset: staattinen pito 4 min = erinomainen
  • käsiriipunta tangossa 20 s (ei vertailuarvoa, maksimiaika 60 s)
  • vauhditon pituus 139 cm = tyydyttävä (sentti pidemmälle olisi ollut hyvä tulos!)
  • eteentaivutus 35 cm eli 10 cm yli varvaslinjan = tyydyttävä
  • yhden jalan tasapaino silmät kiinni 30 s. yhtäjaksoisesti = paras mahdollinen tulos

Yhteenvetona tästä voisi sanoa, että siltä näyttää miltä tuntuukin. Huonoimmat tulokset sain vauhdittomassa pituushypyssä ja eteentaivutuksessa. Vatsalihasten kunnossakin olisi hieman parantamisen varaa.

Pituuden huono tulos johtuu ainakin osittain siitä, etten ole puoleentoista kuukauteen hyppinyt ja juossut ollenkaan, mikä tietenkin heikentää räjähtävää voimantuottoa. Lisäksi luulen, etten kuitenkaan uskaltanut hypätä päkiällä ihan täysillä, vaikka kipua ei testitilanteessa tuntunutkaan.

Eteentaivutuksen tulosta heikentää krooninen takareisien jumitus. Tulos on heikko, mutta itse asiassa ihmettelen, kuinka moni pääsee todella hyvään tulokseen. Olen nimittäin itse tunteja ohjatessani huomannut, että monet ihmiset eivät yllä ollenkaan ottamaan varpaista kiinni. Itse sentään pystyn siihen kevyesti. Tietysti myös selän liikkuvuus vaikuttaa, ja se on minulla ihan hyvä.

Teimme myös kehon koostumusmittauksia. Painoindeksini on 22,7 eli normaalia keskitasoa. Vyötärönympärys on 81 cm, naisilla suositus on alle 80 cm eli siinä rajoilla ollaan. Vyötärö-lantiosuhde oli 0,8, suositus on alle 0,85. Rasvaprosentiksi saatiin pihtimittauksella 27%, mikä kuulostaa ihan järkevältä. Toki lukemaan olisi kiinnostava saada joku vertailuarvo toisella laitteella, mutta se luultavasti toteutuu ensi viikolla - kerron sitten lisää.

Nyt kun katson tuloksia, olen lievän positiivisesti yllättynyt. Luulin, että viime aikojen vähäinen liikkuminen olisi vaikuttanut testeihin enemmänkin. Jäin tietysti kaipaamaan aerobisen kunnon testituloksia, mutta täytyy testailla niitä sitten kun jalka on kunnossa.

Näissä testeissä hauskaa on se, että kaikki muut paitsi pyöräergometritestin voi tehdä omatoimisesti kotioloissa. Toki jonkinasteista ohjausta liikkeiden suoritukseen tarvitaan, mutta välineiksi riittää useimpiin sekuntikello ja kävelytestissä sykemittari. Mikään ei siis estä testaamasta itseään säännöllisesti, sehän antaa mukavasti motivaatiota harjoitteluunkin!