perjantai 23. marraskuuta 2012

Päkiävamman analysointia

Kuten viime viikolla arvelin, sain magneettikuvauksen tuloksena käskyn keventää jalalle tulevaa rasitusta. Käytän siis seuraavat pari viikkoa kyynärsauvoja, jotta päkiältä saadaan painoa pois. Onneksi kotona askellus on sen verran keveää, että sohvalta jääkaapille kulkiessa en tarvitse tukea. Työmatkat kuljen kahdella sauvalla ja töissä sisällä yhdellä sauvalla. Voisin varmaan kulkea kaikki matkat vain yhdelläkin, mutta se rasittaa hartiaa kovin toispuoleisesti. Parempi siis käyttää molempia käsiä pidemmillä matkoilla.

Syy tähän kevennykseen oli se, mitä jo röntgenkuvassa aiemmin arveltiin. Kyseessä on siis ns. Freibergin tauti, jossa luun päähän syntyy rasituksen aiheuttamana eräänlainen mikromurtuma ja siitä johtuva verenkiertohäiriö, suomeksi sanottuna luukuolio. Kuulostaa pahalta, mutta tosiasiassa vamma ei ole vakava ja sen pitäisi parantua lähes entiselleen.

Vamma johtuu alunperin siitä, että kärsin ns. levinneestä päkiästä. Jalan virheasennosta johtuen kävellessä ja juostessa päkiän sisäreunalle tulee liikaa painoa ja rasitusta. Virheasento minulla on tietysti ollut jo pidempään, mutta se ei ole aikaisemmin juuri oireillut. Tai itse asiassa on, mutta en ole osannut tunnistaa sitä ongelmaksi. Eli kuten tuossa linkin kuvauksessakin mainitaan, minullekin on ehkä vuosi-pari sitten tullut kovettuma päkiän alle. Mutta kun jalassa on ollut kovettumia muutenkin, niin enpä osannut pitää sitä minään.

Jatkossa tätä ongelmaa hoidetaan tukipohjallisilla ja fysioterapialla. Tukipohjalliset ohjaavat päkiän oikeaan asentoon siksi aikaa, että lihaksia vahvistamalla jalalle saadaan oikea asento. En ole vielä ehtinyt fysioterapeutille, mutta odotan sitä malttamattomana. Minulla on jalkojen kanssa kaikenlaista ongelmaa muutenkin, joten haluan ehdottomasti selvittää, miten ne ovat yhteydessä tähän vammaan. Kiinnostava kysymys on, johtuuko virheasento luontaisesta ruumiinrakenteestani, vai onko syynä lihasketjun heikkous, johon itse voi vaikuttaa.

Palaan asiaan kun olen käynyt fysioterapeutin juttusilla.