maanantai 3. joulukuuta 2012

Kuntosali, vanha hyvä kaveri

Olen taas innostunut käymään kuntosalilla. Voi että se on mukavaa! Kun pitkästä aikaa taas menin  salille, oli kuin olisi tavannut vanhan ystävän. Laitteet ja välineet oikein kutsuivat treenaamaan. Mietin tässä itsekseni, että olen ensimmäisen kerran käynyt kuntosalilla joskus yläasteikäisenä silloisen koripallojoukkueen kanssa. Sen jälkeen on tullut käytyä saleilla milloin missäkin, enemmän tai vähemmän aktiivisesti kaudesta riippuen. Kai parikymmentä vuotta jo riittääkin ystävyyden syntymiseen? ;)

Käyn itse asiassa kahdella eri salilla. Luontaisetuna pääsen miehen mukana työpaikan salille, jossa olemme nyt käyneet yhdessä kerran viikossa. Ostin kortin myös Motivukseen, jossa teen toisen viikottaisista treeneistä. Miehen työpaikan salilla oikein innostuin, kun sieltä löytyy välineitä joka lähtöön. Peruslaitteiden ja painotankojen lisäksi on jumppapalloja, bosu-pallo, kahvakuulia, nyrkkeilysäkki, tasapainolauta, kuntopalloja ym. Liikevariaatioita voi keksiä loputtomiin!

Motivuksellakin on toki hyvä ja monipuolinen sali, mutta siellä ei esim. ole kahvakuulia ollenkaan. Se on kuitenkin kätevästi lähellä ja työmatkan varrella, eikä sinne meneminen riipu siitä lähteekö mies mukaan. Motivukseen ei myöskään tarvitse sitoutua koko vuodeksi kerrallaan toisin kuin moniin muihin kuntokeskuksiin.

Jalkaa joutuu edelleen varomaan, joten teen jalkalihastreenin tällä hetkellä laitteissa. Muuten käytän fiiliksestä riippuen joko laitteita tai vapaita painoja. Lämmittelen kuntopyörällä, koska päkiä kestää polkemisen.

Teen yksijakoista treeniä, eli treenaan kaikki lihasryhmät läpi samalla kertaa. Yleensä käyn läpi etu- ja takareidet, pakarat, ylä- ja alaselän, rintalihakset, olkapäät ja vatsat. Käsiä ja pohkeita en yleensä pumppaa erikseen, koska ne ovat avustavasti mukana muissa liikkeissä. Normaalisti pyrin vaihtelemaan liikkeitä eri treenikerroilla ja teen liikkeitä vuorotellen eri suuntiin ja erilaisilla kulmilla, vapailla painoilla ja laitteissa. Joskus teen yhdistelmäliikkeitä, joissa tehdään yhtäaikaa montaa eri lihasryhmää. Samalla koordinaatio ja liikehallinta paranee.

Tavoitteeni lihaskuntoharjoittelulle on ylläpitää arjen toimintakykyä ja peruslihaskuntoa. Teen yleensä keskipitkiä tai pitkiä sarjoja (10-20 toistoa), joka kehittävät lähinnä kestovoimaa. Toisaalta nyt kun tästä voiman treenaamisestakin tietää enemmän, niin ehkä voisinkin asettaa kevääksi jonkun kivan tavoitteen ja tehdä ihan kunnollisen, perustellun suunnitelman itselleni. Siispä haasteita etsimään!