keskiviikko 14. elokuuta 2013

Mursut puskissa (eli multisport-kisaan valmistautumista)

Lupasin kirjoitella hieman lisää seikkailu-urheilukisasta. Tai oikeammin kai nimitys on multisport-kisa, kun kyseessä on "vain" muutaman tunnin rutistus. Oli miten oli, ensimmäiseen sellaiseen ollaan menossa ensi sunnuntaina! Tiimimme nimi on Nohevat Mursut, voitte päätellä siitä mitä haluatte :D

Multisport-kisalla tarkoitetaan kilpailua, joissa edetään suunnistettavaa rataa pitkin useammalla eri kulkuvälineellä lihasvoimin. Usein mukana on jalan suunnistettavan osuuden lisäksi pyöräily ja melonta, kuten tässä SnowFlakes Seikkailussa, johon me menemme. Muita yleisiä lajeja ovat esimerkiksi rullaluistelu tai uinti. Lisäksi kisoissa on usein yllätystehtäviä, kuten köysilaskeutumista, erilaisten esteiden ylityksiä tai alituksia, päättelytehtäviä tai muita hauskoja pulmia.

Olen jo jonkin aikaa salaa haaveillut multisport-kisaan osallistumisesta, ja nyt satuin kuulemaan kaverilta SnowFlakes Seikkailusta, jossa on aloittelijoille sopiva sarja. Kisan kesto on noin kolme tuntia, ja eri etappien välillä tullaan vaihtoalueelle, jossa voi vaihtaa varusteita ja tarvittaessa tehdä kevyitä huolto- ja tankkaustoimenpiteitä.

Olemme retkeillessä suunnistaneet aika paljon, mutta varsinaista suunnistuskarttaa on tullut lueskeltua harvemmin. Tämän vuoksi päätimme käydä vielä ennen kisaa testaamassa suunnistusosaamista ja -vauhtia iltarasteilla. Niinpä maanantaina kirmailimme pitkin Paloheinän ulkoilualueen metsiä rasteja etsien. Voi hitsit että olikin hauskaa! Ihmeteltiin yhteen ääneen miehen kanssa, miten ihmeessä ei olla aikaisemmin saatu aikaiseksi lähteä iltarasteille.

Hölkkäiltiin läpi yhdeksän rastia noin puolessatoista tunnissa, yhdessä kohtaa mentiin ohi ja haaskattiin ihan liikaa aikaa rastin etsimiseen. Mutta näitä sattuu, ja tämänkin takia kannatti treenata. Ollaan sitten kisassa tarkempia. Muuten suunnistaminen ja eteneminen oli helppoa, kumpikin suunnisti vuorotellen eikä mitään isompia tappeluita reitin valinnasta syntynyt.

Puolentoista tunnin juoksentelu maastossa meni yllättävän kevyesti reppu selässäkin. Jonkinlaista kuntoa siis on, vaikka vauhtia ei tosikisaajiin voi verratakaan. Sunnuntain kisassa aika on tuplasti pidempi ja matkakin luultavasti kovempi, mutta näillä fiiliksillä on hyvä lähteä kisailemaan. Kunnon tankkaus ja yöunet alle, niin pärjätään.

Kisan melontaosuus suoritetaan inkkarikanooteilla, emmekä ole aikaisemmin meloneet sellaisella yhdessä. Tekniikkaa olisi vielä hyvä päästä testaamaan etukäteen, vaikka melontakokemusta kajakeista onkin. Pyöräilyosuuden haasteena puolestaan on kartan lukeminen pyörän selässä. Toivon myös hartaasti, ettemme joudu renkaanvaihtopuuhiin, koska käytännön kokemukseni asiasta on pyöreä nolla.

En osaa yhtään arvailla muiden osallistujien tasoa, mutta tämä ensimmäinen kerta on lähinnä itsensä haastamista ja ylipäänsä tämäntyyppiseen kisailuun totuttelua. Tosin, molemmat kun olemme kuitenkin vähän kilpailuhenkisiä, niin voi olla että nälkä kasvaa maalin lähestyessä ;)

Kerron kuulumisia ensi viikolla!