torstai 14. maaliskuuta 2013

Body Worlds - anatomian oppitunti

Kävin eilen Heurekassa tutustumassa Body Worlds -näyttelyyn. Kyseessä on maailmankuulu näyttely, jossa esitellään anatomiaa ja fysiologiaa oikeiden ihmisruumiiden avulla. Ruumiit on käsitelty plastinoimalla, jolloin kudokset on saatu säilymään oikean näköisinä.

Näyttely oli äärimmäisen mielenkiintoinen! Anatomiaa ja fysiologiaa lukeneena oli jännää tarkastella, miten mikäkin lihas, jänne, hermo ja verisuoni oikeasti sijoittuvat ihmisen elimistöön. Ruumiit oli aseteltu varsin mielikuvituksellisiin asentoihin, ja eri luut, lihakset ja elimet oli erotettu toisistaan niin että hahmojen avulla pääsi todella näkemään ihmisen sisälle. Välillä kaipasin kyllä muistin tueksi anatomian oppikirjaa. Normikävijälle varmasti riittää näyttelyn tarjoamat selostukset, mutta itse olen kiinnostunut kaikenlaisista yksityiskohdista.

Kaikkein makeimpia näyttely"esineitä" olivat mielestäni keuhkot ja sydän verisuonineen, plastinoimalla mallinnetut pään ja ylävartalon verisuonet (ilman muita rakenteita!) sekä 9-viikkoinen sikiö pikkuriikkisine sormineen ja varpaineen. Kaikkineen sain kulutettua puolitoista tuntia pelkän Body Worlds -osaston tutkimiseen.

Suosittelen näyttelyä lämpimästi kaikille, joita ihmisruumiin toiminta vähänkään kiinnostaa. Ja onhan Heureka toki hauska paikka muutenkin, perusnäyttelyssä saa tutustua tieteeseen leikkimielellä. Testasin mm. reaktionopeuttani ajosimulaattorissa ja kävin katsomassa rottakoripalloa :)


PS. Ainiin, ja pääsihän siellä mittaamaan myös verenpaineensa. Omat lukemani olivat 97/60, eli melko matalalla mennään kun suositus ja oma normaalini on n. 120/80. Periaatteessa matala verenpaine ei haittaa, kun ei ole muita oireita, mutta täytyy seurailla noita lukemia ihan mielenkiinnosta.