torstai 3. heinäkuuta 2014

Vaellustäpinöitä osa II: Varusteet

Sainpas kädet puhtaaksi. Ne olivat nimittäin aika tahmaiset äsken. Kävimme miehen kanssa ulkona tekemässä teltallemme suojakäsittelyn sadetta ja aurinkoa vastaan, ja suojasuihke tarttui ylimääräisiä pyyhkiessä kivasti kämmeniin.

Reissun varusteet alkavat olla kuosissa. Sitä tavaraa muuten on. Mutta eipä ilmankaan kairassa pärjää, joten tässä yhteenveto tämän - tai oikeastaan minkä tahansa - reissun varusteista. Näistä mies kantaa keittimen, teltan ja puukon, muut aion sulloa omaan rinkkaani ruokien kanssa. Jos mahtuvat...

Rinkka
Fjällräven Abisko, 55 litraa - oikein mukava ja näppärä anatominen rinkka pääsee nyt ensi kertaa tunturiin.

Teltta
Halti Alfa 2 XPD - pian kymmenen vuotta vanha majoitteemme on palvellut yllättävän hyvin, tämä on sille viides pitkä vaellus. Kaarien paikalleen saaminen on hieman hankalaa, mutta muuta valittamista ei juuri ole ollut. Kevyt kantaa, oleskelutilaa sen mukaisesti suht vähän, mutta absidissa eli eteisessä on kuitenkin kivasti tilaa varusteille.

Keitin
Vanha Trangia, johon on hankittu aikoinaan myös kahvipannu, teräksinen kattila ja uusimpana non-stick-paistinpannu. Käytämme sen kanssa kaasupoltinta, siistiä ja mukavaa. Lisäksi on mukana yksi lautanen (toinen meistä syö suoraan kattilasta), kupit molemmille, retkiruokailuvälinesetti (lusikka, haarukka, veitsi) ja ylimääräinen lusikka. Tänä vuonna ohukaisten takia myös lasta ja vispilä. Ja tietysti tiskausvälineet. Ja juomapullo!

Nukkuminen
Makuualustana Therm-a-restin Trail Lite (nimi korjattu!), jonka ostin viime vuonna. Supermukava, helppo ja lämpöarvoltaan riittävä myös nollakeleille. Makuupussina Joutsenen kolmen vuodenajan untuvapussi, viimeisiä malleja joita vielä valmistettiin. Tarkenee nollakeleille kohtuullisesti, painaa vain kilon. Uutuutena mukaan lähtee myös silkkimakuupussi, jota aion käyttää tarvittaessa makuupussin sisällä lisälämmikkeenä. Hätätapauksessa laitamme makuualustoiden alle vielä avaruuslakanan eristeeksi.

Vaatetus
* vaellushousut - Haglöfsin pöksyt ovat toimineet jo lähemmäs kymmenen vuotta. Tylsän harmaat mutta kätevät, ja sopivat mihin tahansa pusikkoon
* takki - Marmotin ohut kuoritakki, joka pitää tuulta ja pientä sadetta (käytössä kunnes raskin investoida kunnon kuoriasuun)
* vaelluskengät - viime syksynä löytämäni La Sportivat pääsevät eka kertaa kairaan :)
* kunnollisia vaellussukkia, ettei tule rakkoja (Falken sukat käytössä jo ties kuinka monennetta vuotta)
* 2-3 urheilupaitaa, yksi pitkähihainen
* lierihattu - kulahtanut mutta käytännöllinen ja rakas jo viidettätoista vuotta, käytössä lähinnä vaelluksilla koska muualla ei kehtaa :D
* urheilukerrasto tmv. lämmin väliasu
* fleece tai villapaita
* varahousut
* alusvaatteita
* leirikengät (kahlaukseen sopivat)
* säärystimet - tällä kertaa kahdetkin. Toiset lämmikkeeksi, toiset suojaamaan housunlahkeita sateessa
* huivi, pipo, käsineet - tunturisäät voivat vaihdella hetkessä
* sadeviitta, koska en vielä omista kuoriasua
* hyttyshattu!

Muuta rompetta
Puukko, tulitikut, kartat+karttalaukku, kompassi, hammasharja+tahna, pieni pyyhe, ensiapuvälineet, wc-paperia, pieni taskulamppu, sytytyspaloja, vaellussauvat, ilmastointiteippiä, hakaneuloja, karhunlankaa+neula, pätkä lujaa narua/köyttä, kamera, kynä+paperia, hyttysmyrkkyä... Listaahan voi jatkaa ties kuinka pitkälle, jos rinkassa tila riittää!