lauantai 28. huhtikuuta 2012

Retkeilyelämys ihan naapurissa

Loistava sää houkutteli tänään pienelle pyörähdykselle Nuuksioon katselemaan kevätmaisemia. Helsingin keskustasta pääsee julkisilla yhteyksillä tunnissa keskelle korpea, joten autottomanakin voi kätevästi lähteä tutustumaan kansallispuiston kauniiseen luontoon. Mikäs sen parempaa!

Reittien lähtöpaikkoja on useita, ja yksi helpoimmin saavutettavista on Siikaniemi. Siikaniemestä pääsee kätevästi noin 7 kilometrin pituiselle Korpinkierrokselle, joka polveilee melko helppokulkuisena pienten järvien täplittämässä metsämaastossa.

Kiersimme lenkkiä myötäpäivään mutaisimpia lammikoita väistellen, pääosin polku oli jo kuiva ja mukava kulkea. Juurakoiden ja kivien yli pomppiessa ja tasapainoillessa tuli hauskan lapsekas olo, retkifiilis! Tuuli humisi puissa ja aurinko paistoi, ilma oli raikas.

Vajaan tunnin patikoinnin jälkeen saavuimme Holma-Saarijärven nuotiopaikalle. Siellä olikin pari seuruetta jo evästauolla, ja laitoimme omatkin makkarat samoille tulille paistumaan. Holma-Saarijärven tulipaikka on nimensä mukaisesti pienen järven rannassa, melko mukavissa maisemissa. Vesi oli ihan kirkasta, kesällä siinä voisi uidakin. Holma-Saarijärveen saa myös leiriytyä, mutta hyvien kulkuyhteyksien vuoksi Nuuksiossa saattaa saada seurakseen ihan ketä tahansa. Yksityisyyttä sieltä ei siis välttämättä kannata mennä hakemaan, ja itse ainakin telttaillessa olen mielelläni rauhassa muilta kulkijoilta.

Päiväretkellä muusta seurasta ei niinkään ole haittaa. Useimmat retkeläiset muistavat viedä roskat mukanaan ja kunnioittavat muutenkin luonnon rauhaa. Lämmin kevätpäivä oli tietysti houkutellut polulle niin lapsiperheitä, turisteja kuin eläkeläisiäkin kävelysauvoineen.

Ahdettuamme itseemme makkaraa, salaattia, kahvia ja suklaata jatkoimme matkaa. Reitin puolessavälissä on Mustalampi, jonka rannalla on parikin hyvää tulipaikkaa viehättävässä kalliomaastossa. Istahdimme hetkeksi kallion päälle katselemaan Mustalammessa kelluvia turvelauttoja ja auringon kimaltelua vedessä. Muutamia lokkeja ja pari hanheakin näytti pitävän majaa järvellä. 

Pyörähdimme vielä pikku lenkin Haukkalammen luontotuvalla, jossa on paikallisesta luonnosta kertova pieni näyttely. Palasimme solisevan puron vartta pitkin takaisin päin jatkaen Korpinkierroksen ympyrän toista laitaa kohti bussipysäkkiä. Polku oli leveä ja sileä, ehkä vähän turhankin tylsä. Toisaalta on mukava että tarjolla on myös helppokulkuista maastoa, jotta mahdollisimman moni voi lähteä nauttimaan virkistävästä luontohetkestä.

Siikaniemeä lähestyessä reitti kulki pätkän hauskassa kalliomaastossa, ja aurinko paistoi niin että hetken aikaa tarkeni kulkea pelkällä t-paidalla. Voi varmaan sanoa, että kesäretkeilykausi on avattu!


Tiesittekö muuten, että mielen virkistymisen lisäksi metsäretki voi tehdä älykkäämmäksi? ;)