lauantai 7. tammikuuta 2012

Liikunta, elämäntapa


5-vuotiaana aloitin voimistelun; minulla oli musta pitkähihainen jumppapuku ja kelta-mustaraidalliset säärystimet (rakastan edelleen säärystimiä!). Muistan esittäneeni Tiku-oravaa jossain naisvoimistelijoiden joulujuhlassa. Harrastuksen kohokohta oli varmaankin Helsingin Suurkisat 1990, missä voimistelimme nurmikentällä satojen muiden tyttöjen kanssa. Olin kyllä vielä vuonna 1996 voimistelemassa SYKE 100 -tapahtumassa, vähän kuin vetreyttämässä vanhoja muistoja.

Jossain vaiheessa mukaan tuli yleisurheilu kesäisin. Aivan ensimmäisiä harrastusvuosia lukuunottamatta muistan hävinneeni aina juoksussa kolme vuotta nuoremmalle siskolleni. Yhtenä kesänä venyttelin niin paljon että sain aitajuoksuasennossa pään polveen, mitä en ollut koskaan aikaisemmin onnistunut tekemään. Hauskana yksityiskohtana mieleen on jäänyt myös kerta, jolloin korkeushyppypatjalla istuessa opin vahingossa letittämään neljällä, kun räpläsin tekemisen puutteessa piikkarieni nauhoja.

Kun olin 9-vuotias, paikkakunnalle perustettiin tyttöjen koripallojoukkue, jota isäni lähti valmentamaan. Luonnollisesti sekä minä että sisarukseni ajauduimme lajin pariin. Koripallosta tuli pitkäaikaisin ja intensiivisin harrastukseni, jonka parista on runsaasti hyviä muistoja. Pidin pelistä, vaikken koskaan ollut varsinainen korintekijä. Joku väitti kyllä joskus, että minulla oli hyvä pelisilmä ja tilannetaju. Koripallon parissa sain monta hyvää kaveria, tehtiin paljon pelireissuja, myös ulkomaille Ruotsiin ja Tanskaan. Ennen kaikkea treenattiin; parhaimmillaan meillä oli viidet harjoitukset viikossa ja lisäksi pelejä viikonloppuisin. Muistan itkeneeni, kun eräänä vuonna hävisimme piirisarjan mestaruusottelun vain kolmella pisteellä. Jossain vaiheessa homma alkoi mennä turhan vakavaksi, ja niinpä 16-vuotiaana koin totaalisen kyllästymisen ja lopetin pelaamisen.

Voimistelu oli jo murrosiän kynnyksellä vaihtunut aerobiciin, ja yläasteella tutustuin liikunnanopettajamme innostamana tanssin ihmeelliseen maailmaan. Koripallon myötä kuntosalitreenaaminen oli tullut tutuksi, ja lukioaikana muistan käyneeni myös ensimmäisillä spinning-tunneilla.

Aikuisiällä olen kokeillut lajeja laidasta laitaan. Tanssi on ikuinen rakkauteni, tyylilaji vain vaihtuu. Tällä hetkellä pyörähtelen parisalsaa. Viimeisen vuoden aikana olen innostunut kiipeilystä ja melonnasta, ja vastikään tutustuin toiminnalliseen harjoitteluun. Neljä uutta lajia vuoden sisällä, huh!

En pysty kuvittelemaan elämää ilman liikuntaa. Treenaaminen on minulle samanlainen asia kuin hampaiden harjaus: kuuluu kuvioon. Toisaalta innostus liikkua säilyy vain, jos homma on kiinnostavaa. Sen takia vaihtelen lajeja ja etsin jatkuvasti uusia kokemuksia ja haasteita. Liikunnan tulee ensisijaisesti olla hauskaa! Määrätietoisuudella ja itsensä pakottamisella pääsee johonkin asti, mutta ennen pitkää into lopahtaa, jos hommasta ei saa mitään kiksejä.

Treenaamisesta pitää saada onnistumisen elämyksiä. Kun näin käy, uskon, että kuka tahansa voi oppia rakastamaan liikuntaa.