sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Liikuntahormoni-uutinen ja muita harmistuksia


Luin Helsingin Sanomista, että tutkijat ovat löytäneet liikuntahormonin. Löytö on mielenkiintoinen, mutta itseäni alkoi nyppiä heti uutisen ensimmäinen lause: ”Liikunnan terveyshyödyistä voi jonakin päivänä päästä nauttimaan ilman liikuntaa.” Toimittaja ilmeisesti on sitä mieltä, että ihmiset liikkuvat vain pakosta, joten on mukavaa että tulevaisuudessa pilleri hoitaa homman, ja että liikunnan kaikki hyödyt pystytään saamaan yhdestä pilleristä.

Mietin, millaisia hyötyjä liikunnasta on itselleni:
  • liikkuessa voi rentoutua ja unohtaa muut asiat
  • opin uusia asioita sekä liikkumisesta että itsestäni
  • olen virkeä ja jaksan paremmin olla töissä
  • voin syödä suklaata ilman huonoa omatuntoa
  • vahvistan sosiaalisia suhteitani kiipeilyseinällä tai melontaretkellä
  • pystyn kantamaan helposti raskastakin kauppakassia, tai täyteen pakattua rinkkaa vaelluksella
  • venyn kurkottamaan viinilasin ylähyllyltä, tai poimimaan keittiön lattialle tipahtaneen voiveitsen
  • olen paremmalla tuulella
  • oikea määrä liikuntaa pitää kolotukset ja kivut poissa

Aika pitkä lista, eikä tuossakaan varmaan ole kaikki. Kuten huomaatte, pilleri ratkaisee tästä ehkä yhden asian: suklaan syömisen.

Moninaisten hyötyjen vuoksi harmistus onkin suuri, kun en vieläkään oikein pääse liikkumaan. Keuhkokuume on käytännössä parantunut, mutta pari päivää sitten säären sivuosaa alkoi särkeä. Vaivaa on ilmennyt ennenkin, ja se johtuu ilmeisesti piriformis-lihaksen kireydestä. Pakaran lihas painaa iskias-hermoon, mikä säteilee sääreen asti. Nyt ongelma äityi niin pahaksi, että tällä hetkellä en pysty edes kävelemään kunnolla. Sama vaiva iski viime syksynä, mutta meni ohi parin päivän jälkeen. Olen yrittänyt venytellä, hieronut, kokeillut kylmää ja kuumaa, ja ottanut särkylääkettä. Vaikutus on melko olematon.

Teen istumatyötä, ja epäilen, että se on yksi syy tähän vaivaan. Viime aikoina minulla on muutenkin ollut kaikenlaista kremppaa jalkojen kanssa, ja tämä alkaa jo hieman rasittaa. Nämä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat ovat yksi iso syy siihen, miksi harkitsen alanvaihtoa. Olen kyllästynyt istumaan koneen ääressä, ja ilmeisesti myös elimistöni yrittää kertoa minulle samaa. Kuulin eräältä fysioterapeutilta, että hänen vastaanotollaan käy keski-ikäisiä naisia, jotka ovat menossa lonkkaleikkaukseen vain sen takia, että ovat tehneet istumatyötä. Toki monipuolisella liikunnalla vaivoja pystyy helpottamaan ja estämäänkin, mutta silti altistan itseni sairastumiselle. En välittäisi päätyä tilastoihin, jotain täytyy muuttaa.

Se on kumma, miten paljon tarvitaan, ennen kuin ihminen alkaa tosissaan huolestua terveydestään. Eikä suutarin lapsella näytä olevan kenkiä tässäkään asiassa; kai minun sentään, joka harrastan paljon liikuntaa ja olen opiskellutkin näitä asioita, pitäisi ymmärtää.

Onneksi tämäkään kipu ja jumi ei kestä ikuisesti. Pidän sen silti mielessä, etten unohtaisi huolehtia itsestäni. En halua joutua lääketieteen orjaksi, tai jumissa olevan kehoni vangiksi. Pelkkä pilleri ei koskaan voi korvata liikunnan iloa.