maanantai 20. helmikuuta 2012

Taukojumppaa

En olekaan vielä kirjoittanut taukoliikunnasta, vaikka harrastan sitä joka päivä. Usein viimeistään iltapäivällä kroppa alkaa ilmoitella, että olen istunut liian pitkään. Pohkeet tuntuvat tukkoisilta, reidessä tai pakarassa kiristää, hartiat jumittavat. Tuskin olen ainoa toimistotyöläinen, jolla on samanlaisia oireita.

Nilkkojen tai hartioiden pyörittely istuen on hätäratkaisu, mutta mieluummin pyrin nousemaan kokonaan tuolista ylös ja jumppaamaan hetken. Teen rintakehän avauksia ja pyöristyksiä, pyöritän käsiä ja hartioita, venyttelen niskaa. Keinun varpailta kantapäille, teen kevyitä kyykkyjä ja availen lonkkia. Usein nostan jalan tuolille ja teen joustovenytyksiä takareisille ja pakaroille. Joskus jumppailen vähän pidempäänkin, jos tilanne sallii eikä ympärillä ole liikaa katsojia. Lähimmät työtoverit ovat kyllä jo tottuneet heilumiseeni :D

Toimistotyöläiselle suositellaan jaloittelutaukoa kerran tunnissa. Harvoin tuohon ihanteeseen pääsee, mutta parikin pientä jumppatuokiota päivässä virkistää, ja ennen kaikkea edistää terveyttä. En halua edes kuvitella, missä kunnossa olisin jos en jumppailisi päivän mittaan.

Jatkuvan istumisen vaikutuksia terveyteen on tutkittu, eivätkä tulokset ole kovin mairittelevia. Istuminen on haitallista, vaikka muuten harrastaisi liikuntaa. Istuminen tai yleisesti liikkumattomuus aiheuttaa monenlaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia ja nostaa mm. sydän- ja verisuonitautien riskiä. Suosittelen siis toimistojumppaa! Hyviä liikkeitä löytyy esimerkiksi täältä.


Tässä vielä viime viikon liikunnat, pääsin vaihteeksi seinällekin.

Viikko 7

Ma: -
Ti: aamutreeni salilla / 1 h
Ke: parisalsa / 1 h
To: soolo- ja parisalsatunti / 2 h
Pe: aamutreeni salilla / 1 h
La: seinäkiipeily / 2 h
Su: -

Liikuntaa yhteensä: 7 h