torstai 28. kesäkuuta 2012

Otetaan mallia lapsista

Olen ihan hurahtanut ketteryys- ja koordinaatioharjoituksiin. Niiden tekeminen on kuin hauskaa leikkiä, mutta samaan aikaan todella tehokasta.

Lapset perinteisesti leikkivät, hyppivät, juoksevat, loikkivat, kiipeilevät ja heittävät palloa. Aikuisilla tämän tyyppinen liikkuminen jää aika vähiin, varsinkin jos harrastaa lähinnä Suomen suosituinta liikuntalajia eli kävelylenkkeilyä. Kaikki kunnia lajille, kävelenhän itsekin, mutta ihmisen keho on alun perin suunniteltu paljon monipuolisempaan liikkumiseen.

Kuten olen täällä kirjoittanut aikaisemminkin, olen inspiroitunut toiminnallisesta harjoittelusta. Olen ottanut kävelylenkkeihin mausteeksi erilaisia hyppyjä ja juoksuharjoituksia, ja Vetreä Keho -tunneilla olemme leikkineet muun muassa polvihippaa, heitelleet tennispalloja ja kokeilleet erilaisia tasapainoharjoituksia.

Tässä muutamia vinkkejä harjoittelun monipuolistamiseen:

Hypyt
- tasajalkaa sivulle / eteen-taakse (esim. viivan yli)
- yhdellä jalalla sivulle / eteen-taakse
- tasajalkaa portaita ylös / alas
- yhdellä jalalla portaita ylös / alas
- haara-perus
- hiihtohypyt
- kiertohyppely
- laukkahypyt

Juoksu
- polvennosto
- kanta pakaraan
- sivuttain
- takaperin (itse asiassa en ole vielä muistanut kokeilla takaperin juoksua, mutta tämä houkuttaa kokeilemaan)

Pallon heitto
- yhdellä / kahdella kädellä
- vasemmalla / oikealla
- ylä- tai alakautta
- selän takaa
- jalan alta

Tasapaino
- yhdellä jalalla seisominen
- vaaka taakse / sivulle / eteen
- yhdellä jalalla seisominen silmät kiinni
- jalat peräkkäin seisominen + vartalon taivutus sivulle
- varpailla, kantapäillä tai kyykyssä kävely

Muita
- rapukävely
- karhukävely
- mittarimato

Näitä voi myös yhdistellä, esimerkiksi hyppely + juoksuspurtti tai pallon heittely yhdellä jalalla seisten. Olen juuri nyt erityisen innostunut portaiden hyppimisestä, se vetreyttää mukavasti ainaisessa jumissa olevia pohkeita. Tietysti jälkeenpäin pitäisi muistaa venytellä hyvin.

Löysin netistä pari linkkiä, joissa on hyviä vinkkejä koordinaation ja ketteryyden harjoitteluun. Vantaan voimisteluseuran sivuilta löytyi 3-9-vuotiaille suunnattu opetusohjelma, kuulostaa hauskalta! :) Innosportin sivuilla on ohjeet liiketaitotestiin, tätä pitää myös kokeilla joskus.

Näitä kaikkia harjoituksia voi tehdä ihan missä vaan. Nurmikolla, hiekkakentällä, mökillä tai kaupungissa. Niitä voi ja kannattaa kokeilla tehdä myös paljain jaloin, se aktivoi jalkapohjan lihaksia ja tuntuma on erilainen.

Harjoitusten ei tarvitse edes olla pitkiä, itse asiassa kymmenessäkin minuutissa saa aikaan jo todella hyvän treenin. Ketteryys- ja koordinaatioharjoitukset voi yhdistää vaikka kävely- tai juoksulenkkiin, tai miksei niistä voisi nautiskella sellaisenaankin. Kaikenlaiset pihapelit ja leikit ovat myös erittäin hyviä koordinaation ja ketteryyden kehittämisessä.

Lapsenmielistä treenikesää!