tiistai 20. maaliskuuta 2012

Toimintaa koko keholle

Kuten olen täällä aiemmin jo kirjoittanut, olen viime syksystä asti ollut kiinnostunut toiminnallisesta harjoittelusta. Viime lauantaina osallistuin Kuntoliikuntaliiton toiminnallisen harjoittelun kurssille, ja nyt olen suorastaan hurahtanut ajatukseen!

Toiminnallisen harjoittelun idea on, että koko kehoa käytetään mahdollisimman monipuolisesti hyväksi. Samassa liikkeessä yhdistyy monta eri niveltä, lihasta ja kehon liikesuuntaa. Parhaimmillaan toiminnallinen harjoittelu kehittää samanaikaisesti voimaa, kestävyyttä, nopeutta, liikkuvuutta, hapenottokykyä, kehonhallintaa ja koordinaatiota. Näistä ominaisuuksista on hyötyä aivan arkielämässäkin, ja toki minkä tahansa muun urheilulajin harrastamisessa. Liikkeiden tekemisessä tärkeää on, että tiedostaa mitä on tekemässä ja keskittyy kontrolloimaan liikettä.

Toiminnallinen harjoittelu pyrkii hyödyntämään kehon luonnollisia liikeratoja ja antamaan ärsykkeitä koko hermolihasjärjestelmälle. Juokseminen, kantaminen, nostaminen, työntäminen, vetäminen, hyppääminen, kiipeäminen tai kyykkääminen ovat esimerkkejä ihmisen luonnollisista liikkeistä.

Toiminnallisesta harjoittelusta puhuttaessa voidaan tarkoittaa aika monenlaista treeniä. Youtubesta löytyy jos jonkinlaista videota hakusanalla "functional training". Se, mikä on toiminnallista harjoittelua, määräytyy myös sen mukaan, kuka harjoittelee. Toiminnallisella harjoittelulla pyritään parantamaan suorituskykyä, ja suorituskyvyn paraneminen tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Aiheesta käydään netissä vilkasta keskustelua, ja mielipiteitä tuntuu olevan monia.

Omasta mielestäni hauskinta tässä harjoittelumuodossa on se, että se voi olla todella monipuolista. Liikkeitä voi tehdä oman kehon painolla tai välineiden kanssa, salilla tai kotona, ulkona tai sisällä. Vain mielikuvitus on rajana. Tällä hetkellä treenaan toiminnallisia liikkeitä salilla, ja onhan kiipeilykin mitä suurimassa määrin toiminnallinen laji. Kevään ja kesän tullessa voi siirtyä ulos kirmailemaan ja hakea inspiraatiota harjoitteluun vaikkapa metsästä tai rantakallioilta :)

Toiminnallisesta harjoittelusta löytyy paljon lisätietoa netistä, suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan.


Viikko 11:

Ma: soolo- ja parisalsa / 2h
Ti: -
Ke: aamutreeni salilla / 1h
To: kiipeily / 2h
Pe: -
La: -
Su: kävelylenkki / 1h

Liikuntaa yhteensä: 6 h