keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Taidon ja haasteen harmonia

Parisalsa rueda. Kolmekymmentä miestä ja naista tanssii piirissä. Opettajan käskystä siirrymme kuviosta toiseen: enchufla, paseala, sombrero, setenta complicado, tijeras... pari vaihtuu, nyökkään tervehdyksen seuraavalle tai kiitoksen edelliselle, ihmiset hymyilevät ja nauravat. Täydellinen flow-kokemus!

Mikä ihmeen flow?

Flow-kokemus on psykologian professori Mihaly Csikszentmihalyin kehittämä käsite. Flow-tilassa ihminen tuntee olevansa täysin uppoutunut siihen mitä tekee, ja saa tekemisestään iloa sen itsensä vuoksi. Flow-kokemukseen liittyvät useimmiten seuraavat piirteet*:

- tekemisellä on jokin selkeä tavoite, ja ihminen saa välitöntä palautetta suoriutumisestaan

- tehtävän haasteet ja omat taidot ovat tasapainossa

- toiminta ja tietoisuus sulautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi

- ihminen on täysin keskittynyt tehtävään, ja muut ärsykkeet katoavat tietoisuudesta

- tuntuu siltä, että oma toiminta ja tilanne on hallinnassa

- tietoisuus itsestä katoaa, ja tuntee olevansa osa jotain suurempaa kokonaisuutta

- käsitys ajankulusta häviää

- edellämainittujen syiden vuoksi motivaatio toimintaan syntyy toiminnasta itsestään

(*kirjasta Kehittyvä minuus - visioita kolmannelle vuosituhannelle)


Csikszentmihalyin mukaan kuka tahansa voi kokea flow-tilan, ja sen voi kokea monenlaisissa tilanteissa. Flown kokeminen edellyttää, että ihmisellä on ennestään tietty määrä taitoa, harjaantuneisuutta ja itsekuria pyrkiä päämääräänsä. Tekemisellä on oltava selkeä tavoite. Parhaimmillaan toiminta antaa meille tilaisuuden ilmaista kykyjämme ja etsiä rajojamme. Kun tavoite ja omat taidot ovat suhteellisen korkeat ja tasapainossa, ihminen automaattisesti keskittyy koko kapasiteetillaan kyseiseen tehtävään.

En suinkaan jokaisella salsatunnilla pääse flow-tilaan, vaikka joka kerta saankin onnistumisen kokemuksia. Ensinnäkin, ruedassa eli piirissä tanssiminen on tietyllä tavalla "soljuvaa", mikä eroaa tavallisesta tunnista. Yleensä parisalsatunnilla harjoitellaan yhtä kuviota kerrallaan yhden parin kanssa, ruedassa sekä kuvio että pari vaihtuvat jatkuvasti. Tämä vaatii täydellistä keskittymistä. Kun kaikki keskittyvät samaan asiaan, syntyy tietynlainen yhteenkuuluvuuden tunne. Välillä jollakin menee jalat tai kädet solmuun, mutta sitten otetaan taas rytmistä kiinni ja jatketaan. Kaikki mokailevat jossain vaiheessa, joten pieni sekoilu kuitataan hyväntahtoisella naureskelulla. Toisaalta myös täydellisesti sujunut haastava kuvio antaa aihetta iloon. Salsatunnilla kaikki yleensä hymyilevät!

Flow-kokemus edellyttää sopivia haasteita. Tunnin alussa palautellaan mieliin tuttuja juttuja; helppoa ja hauskaa lämmittelyä. Kun kroppa ja aivonystyrät on saatu vireeseen, aletaan opetella uusia, haastavampia kuvioita. Muutamien toistojen jälkeen idea alkaa selkiytyä, ja musiikki otetaan mukaan. Teemme käännöksiä sisältä ulos, vaihdamme suuntaa, pyörimme, ohitamme toisiamme oikealta tai vasemmalta. Mielihyvän tunne valtaa koko kehon ja tartutamme sen myös toisiimme - tämähän sujuu!

Minulle tanssiminen antaa parhaimmillaan mahdollisuuden nauttia hetkestä täydellisesti. Voin unohtaa ihan kaiken muun ja keskittyä siihen, miten kehoni ja mieleni sulautuvat musiikkiin ja toisten ihmisten liikkeeseen.

Toivon, että jokaisella olisi joskus mahdollisuus flow-kokemukseen. Omaa optimaalista flown aiheuttajaa voi joutua pohtimaan hetken, koska se saattaa olla joku melko yllättäväkin juttu. Se voi löytyä liikunnan parista, jostain muusta harrastuksesta tai työpaikalta.

Suosittelen säännöllisiä flow-hetkiä kaikille - ne tekevät onnelliseksi.