torstai 8. maaliskuuta 2012

Yksi etappi suoritettu

Eilen posti toi todistuksen suoritetusta Liikuttaja-koulutuksesta, hurraa!

Liikuttaja-koulutus on aikuisliikunnan I-tason ohjaaja-valmentajakoulutus, jota organisoivat Kuntoliikuntaliitto ja paikalliset SLU-aluejärjestöt. Suomessa valmentajakoulutus on viisitasoinen. Ylin taso on korkeakoulutasoinen valmentajatutkinto, jonka voi suorittaa Jyväskylän yliopistossa. Alimman tason  koulutus soveltuu kenelle tahansa aikuisten ryhmiä ohjaavalle tai ohjaustyöstä kiinnostuneelle.

Muistan kuulleeni Liikuttaja-koulutuksesta jo muutama vuosi sitten, mutta viime syksynä innostuin siitä oikeasti. Olen aikaisemmin suorittanut tanssillisen ryhmäliikunnan ohjaajakoulutuksen, mutta halusin hakea vähän täydennystä osaamiseeni ja hieman erilaista näkökulmaa.

Koulutukseen kuuluu kolme pakollista ja kaksi vapaavalintaista koulutusosaa, sekä omatoimiset oppimistehtävät. Perusosat ovat liikunta osana arkea, kestävyyskunto ja lihashuolto sekä lihaskunto ja liikehallinta. Niiden lisäksi suoritin vapaavalintaisena keppijumpan lajimoduulin ja dynaamisen liikkuvuuden koulutuksen. Koska koulutukset olivat todella hyviä, innostuin käymään vielä lisäksi kuntosalin sekä ravitsemuksen starttikurssit. Ensi viikolla aion osallistua myös toiminnallisen harjoittelun kurssille. Kuten huomaatte, tykkään uusien asioiden opiskelusta :)

Voin lämpimästi suositella Kuntoliikuntaliiton koulutuksia, vaikkei olisikaan kiinnostunut muiden ohjaamisesta, sillä niistä saa vinkkejä myös omaan harjoitteluun. Kouluttajat ovat kautta linjan olleet todella hyviä ja kurssit kohtuuhintaisia, ja osallistujien kesken on syntynyt aktiivista keskustelua.

Kursseja voi käydä yksittäisinä, mutta Liikuttaja-todistuksen saadakseen täytyy seurata ja analysoida joku toisen ohjaajan vetämä tunti, sekä suunnitella ja ohjata yksi oma tunti. Olen ohjannut aikaisemminkin, joten tehtävä oli aika helppo. Suurin kynnys oli saada organisoitua sopiva paikka tunnin pitämiselle :D

Toisen ohjaajan tunnin analysointi on kyllä sellainen juttu, mitä pitäisi tehdä useammin. Tunnin seuraaminen on kuitenkin eri asia kuin sille osallistuminen, sillä itse tehdessä moni ohjaamiseen liittyvä pikkuasia jää huomioimatta, eikä niitä ainakaan jälkeenpäin enää muista. Pitäisi muutenkin käydä mahdollisimman monipuolisesti erilaisten ohjaajien tunneilla kokeilemassa eri lajeja. Viime vuosina olen useimmiten käynyt tiettyjen suosikkiohjaajieni tunneilla, joten vaihtelua ei ole ollut kovin paljoa. Nyt voisikin kevään aikana käydä kokeilemassa erilaisia tunteja, onhan se hauskaa vaihtelua muutenkin.

Tällä hetkellä en ohjaa vakituisia ryhmiä, mutta teoriaputken jälkeen olisi kyllä hauska päästä taas konkreettisesti hommiin. Parhaiten ohjaajan hommat oppii kuitenkin käytännössä. Olen tässä hieman kysellyt, ja näyttääkin siltä että kesäksi olisi jotain tunteja tarjolla. Mikäs sen parempaa kuin tanssiminen auringonpaisteessa!